Back-up

Deel dit artikel

,

Back-up & Recovery
   
   

Alvorens een programma voor back­up te selecteren is het verstandig goed na te denken over de eisen waaraan het moet voldoen. Pas daarna kan de juiste keuze voor het back­upprogramma worden gemaakt. Ik laat een aantal belangrijke keuzeaspecten de revue passeren.

Inleiding

paragon backup recovery 16Waaraan moet nu een back‐upprogramma voldoen? Als het programma maar veilig opslaat, zult u misschien denken, maar dat is niet genoeg. Dat veilig opslaan bepaalt het medium waarop u de back‐up bewaart. Er is echter meer. U moet eerst goed nadenken waarom u een back‐up maakt, hoe u hem veilig opbergt en hoe lang u hem moet bewaren. Waarvan moet u wel een back‐up maken en waarvan niet. U begint dus met een pakket van eisen. Dat klinkt heel gewichtig, maar dat valt best mee.

Het eisenpakket

01 nadenken
Eerst nadenken!

De reden waarom u een back‐up maakt heeft invloed op hoe vaak u een back‐up maakt en waar u hem opbergt. Het kan heel goed dat u van dezelfde gegevens back‐ups maakt op verschillende media en met verschillende frequentie. Laten we maar eens op een rijtje zetten waartegen u zich zou willen beschermen.

Bescherming tegen:

  • onhandigheid, zoals bestand per ongeluk wissen, deel van een document overschrijven, etc.;
  • malware, vernietigen van bestanden, kapen pc, gijzeling van de pc, etc.;
  • fysieke Inbraak bij een avondje uit of tijdens uw vakantie;
  • systeemcrash, harddisk‐crash en slechte updates komen helaas ook nog steeds voor;
  • brand.

Er is echter een aantal algemene eisen waaraan een back‐up moet voldoen. Deze zijn onafhankelijk van het gestelde doel. Ze kunnen ook worden bepaald door uw eisen betreffende privacy en veiligheid.

Basiseisen:

  • Handig in het gebruik;
  • Betrouwbaar, dat is niet alleen van belang voor het maken van een back‐up, maar ook bij het terughalen voor het herstel;
  • Frequentie, sterk afhankelijk van hoe actief u bent op uw pc;
  • Versleuteld opbergen, of in een kluis;
  • platformonafhankelijk of niet;
  • Doorwerken tijdens back‐up; bij back‐ups die lang duren kan het gewenst zijn dat u uw systeem normaal kunt blijven gebruiken;
  • opslagmedium.

Afhankelijk van uw eisen en de keuzes die u maakt, komt eruit rollen welke back‐upstrategie, welk programma en welk back‐upmedium het beste past.

De analyse

Om te laten zien welke keuzes u moet maken, ga ik wat verder in op de eisen. Ik laat zien welke overwegingen er zijn voor een goede back‐upstrategie.

Beschermen tegen:

  • onhandigheid: per ongeluk iets wissen komt misschien niet vaak voor. Meestal vindt u het dan terug in de prullenmand. Tegen crashes van programma’s kunt u zich beschermen door het automatisch maken van een back‐up aan te zetten als dat programma het ondersteunt.

  • virus logomalware: de instellingen van de firewall, virusscanner, eventueel het gebruik van Linux, uw ‘standaard’ back‐ups, en hopelijk uw gedrag, zijn meestal voldoende. Verandert er veel op een dag, dan moet u in ieder geval aan het eind van die dag een back‐up maken. Laat uw back‐upmedium niet continu verbonden met uw pc of netwerk. In dat geval kan ook uw back‐up door malware worden aangetast. Dit is niet zo lang geleden een gemeentelijke instantie overkomen. Ook de back‐ups waren niet meer toegankelijk na een geslaagde gijzelhack.

  • brandfysieke inbraak en brand: maak meer versies van een back‐up. Slechts één daarvan bewaart u thuis. Uiteraard is dat de meeste recente back‐up. De tweede en/of derde brengt u onder bij een familielid of goede kennis. Geregeld, bijvoorbeeld eens per maand, wisselt u de back-ups om. De bescherming tegen een inbraak bij een avondje uit kunt u realiseren door uw recente belangrijke gewijzigde bestanden op een USB‐stick te zetten die u bij u draagt.

  • systeemcrash: het is handig om het bedrijfssysteem inclusief programma’s te scheiden van de variabele gegevens. Dat kan door bij
    win bsod v2
    Het blauwe scherm
    het gebruik van één schijf aparte partities te gebruiken of door meer dan één schijf te gebruiken. Van de systeemschijf of ‐partitie maakt u een exacte kopie die u veilig opbergt. Liefst ook weer in tweevoud.

Basiseisen:

  • handig in gebruik: de back‐up moet alle belangrijke bestanden bevatten. Dit moet makkelijk te configureren zijn. Omdat het ophalen van een verlorengegaan bestand niet zo vaak voorkomt, mag het herstellen langer duren dan het maken van de back‐up.

  • betrouwbaar: bij veel bestanden, bijvoorbeeld foto’s, moet de back‐up probleemloos doorlopen. Als u een NAS gebruikt, moet de back‐up niet worden afgebroken als de  NAS even traag reageert. Het is van belang dat u test of het inderdaad mogelijk is om een back‐up terug te halen.

  • frequentie: eenmaal per week is voor ‘huis‐, tuin‐ en keukengebruik’ genoeg. Bent u net enthousiast uw vakantiefoto’s aan het bewerken, dan is het verstandig het vaker te doen. In het uiterste geval kan een dagelijkse back‐up nodig zijn.

  • versleuteld: uw back‐up ligt waarschijnlijk thuis. Dus in het geval van een inbraak moeten de gegevens niet zomaar toegankelijk zijn voor de inbreker. Omdat ook uw wachtwoorden in de back‐up zijn opgeslagen, moet de versleuteling niet te kraken zijn binnen uw vakantieperiode. Dus gebruik een wachtwoord van 24 karakters of langer.

  • platform onafhankelijk: dit is belangrijk, maar soms ook lastig te realiseren. Moet het ook werken op uw smartphone, Linux, Mac en Windows? Ik denk dat een
    03 usb twee werelden
    Verbinden van twee werelden
    pragmatische aanpak nodig is. Een back‐up kunt u maken van uw smartphone en zetten op uw Windows‐ Linux‐ of Apple‐computer. Daarna laat u hem meelopen in algemene back‐up. Eventueel gebruikt u een ander medium om bestanden over te brengen.

  • doorwerken tijden het back‐upproces: de meeste back‐ups voor thuisgebruik duren niet lang, maar een fotoverzameling kan soms langer duren dan een etmaal. Dan is het van belang dat u gedurende het lopen van de back‐up gewoon uw pc of laptop kunt gebruiken.

  • Opslagmedium: de cloud is voor een serieuze back‐up geen optie. Zeker als die gratis is; dan betaalt u met uw gegevens. De 04 draagbare schijfverbindingen zijn veel te traag om grote back‐ups te maken en te herstellen. Ook is het verstandig om geen gevoelige gegevens in de cloud op te slaan. Schijven zijn goedkoop en een harddisk van vier TB biedt voor de meesten van ons voldoende ruimte. Zeker als de gegevens tijdens de back‐up worden gecomprimeerd. Er zijn minimaal twee harddisks nodig. Eentje gebruikt u voor uw No cloud backupswekelijkse of dagelijkse back‐up. De andere is opgeslagen bij een familielid of goede kennis.
    Een harddisk van vier TB heeft u voor minder dan 100,‐ euro.

 

Epiloog

Ik hoop dat ik voldoende ideeën heb aangedragen om u te helpen voor uzelf een goede back‐upstrategie te bedenken. Blijft over de keuze van een programma dat aan uw eisen voldoet. Op dat gebied is er genoeg om keuzestress te krijgen. In enkele andere artikelen behandel ik een aantal interessante programma’s om back‐ups te maken.

Oorspronkelijk verschenen in SoftwareBus 2021-1.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!linux

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden