...

De geschiedenis van Linux

Linus Torvalds begon in 1991 met de ontwikkeling van Linux als vervanger van het voor hem veel te dure Unix, dat hem wel als voorbeeld diende. De naam Linux is dan ook een samentrekking van zijn naam Linus en Unix. Daarom kan de vroege geschiedenis van Unix worden gezien als de voorgeschiedenis van Linux.

18 november 2023

...

Wetenswaardigheden over Linux

In dit artikel komen allerlei aspecten van Linux aan de orde: Linux als ecosysteem, de kernel, de licentie van de kernel, standaarden, distributies, verschijningsvormen, gebruiksaandelen, en sterke en zwakke punten.

28 oktober 2023

...

Verschillen tussen Linux en Windows

Linux is anders dan Windows, zoveel is zeker. Onbekendheid met Linux komt veelal voort uit onbekendheid met waar Linux anders in is. En dat weerhoudt heel wat Windows­gebruikers ervan om Linux als mogelijk alternatief voor Windows te zien.

6 december 2023

...

Waar Linux zijn bestanden laat

Als u in Linux een verkenner als Dolphin of Nautilus of een dialoogvenster voor het lezen of bewaren van een bestand opent ziet u mappen met ondoorgrondelijke namen als /dev, /etc en /usr/bin. Niet wat u gewend bent in Windows met z’n ‘\Program Files’, \Windows en \Users! Dit artikel maakt u wegwijs in de mapstructuur van Linux, zodat /dev, /etc en /usr/bin voor u geen geheimen meer hebben.

7 november 2023

...

Apparaten (devices) in Linux

Aan Linux­gebruikers die wat meer van de werking van dit besturingssysteem willen weten, laat ik in dit artikel zien hoe in Linux de toegang tot apparaten is geregeld. Daarbij gaat het natuurlijk in de eerste plaats om fysieke apparaten (hardware) zoals een harde schijf of een muis, maar ook om virtuele apparaten (software), zoals een terminal die je gewoon op je scherm kunt zien en gebruiken, of een toevalsgenerator.

13 november 2023

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!linux

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden